Att göra karriär
Arbetslivinriktad blogg om karriärsplanering, arbetsrätt, vidareutbildningar och kärriärsrådgivning

Vägen till ett nytt jobb

söndag, 29 juni 2014 10:24 by Heli Johnsson

Att söka jobb är ett arbete i sig, precis som vilket säljarjobb som helst är det viktigt att man lägger ner stor kraft och energi på jobbsökandet. Här har du en hjälp på vägen.

*Intyg och referenser
I samband med uppsägning är det väldigt viktigt att du skaffar dig tjänstgöringsbetyg från din chef. Ju färskare informationen är desto högre kvalitet. Referenser är viktiga för dig när du ska söka nytt jobb därför är det angeläget att du försäkrar dig om vem eller vilka som kan vara dina referenser och att du får deras kontaktuppgifter.

*Aktivera dina nätverk
Det är en tillgång att ha ett uppbyggt nätverk när du blir uppsagd. Kom ihåg att genom dina nätverk kan du få
värdefull information om var det finns behov av din kompetens. Alla annonserar inte ut jobb utan många jobbtillsättningar kan ske genom kontakter eller genom tips.

* Sätt mål för ditt jobbsökande
Sätt mål för ditt jobbsökande så att du kan arbeta fokuserat och effektivt. Målet ska vara tydligt, konkret och realistiskt. Det gäller typ av befattningar och arbetsgivare, lönenivåer och geografiskt sökområde. Var hela tiden beredd på att omformulera ditt mål i olika avseenden beroende på hur ditt jobbsökeri avancerar och de lärdomar du drar av dessa.

* Planera
Många personer tappar självkänslan när de är arbetssökande. Att söka jobb kräver arbete i sig. Planering ditt jobbsökeri och sätt upp tydliga mål. Gör en handlingsplan där du sätter upp dina mål. Handlingsplanen ska vara utformad så att den är ett stöd för dig i din dagliga planering. Planerar in aktiviteter med telefonsamtal, arbete med ansökningar, söka efter jobb på annons, företagshemsidor, genom rekryteringsföretag och så vidare. Besök även arbetsplatser och lämna in intresseansökningar på företag som verkar intressanta.

* Ta kontakt med företag där din profil passar
Genom en personlig kontakt är det lättare för företaget att fastna för din profil. Kontakta de företag och organisationer som du är intresserad av och där du ser att din kompetens är relevant. Undersök om någon i ditt nätverk finns i dessa företag, använd i så fall dessa som referenser. Saknar du ingång på ett intressant företag, studera deras hemsida eller ta kontakt med ansvarig på annonsen.

 * Läs igenom dina CV och personliga brev
När man söker många jobb och återanvänder gamla ansökningar är det lätt att "gamla rester" från tidigare ansökan finns var i dokumenten. Läs igenom din ansökan när den är klar, be gärna någon annan också läsa igenom och ge synpunkter. 

* Lägg in ditt CV på jobbsökartjänster
I Sverige finns ett stort antal företag som både arbetar med personalrekrytering och personaluthyrning. Gär ditt CV tillgängligt på dessa sajter.

* Granska avtal och arbetsvilkor.
När du väl lagt ner all möda och får komma på anställningsintervju och får erbjudande om jobbet. Glöm inta att vara noggrann med att granska avtal och villkor innan du tackar ja. Hör gärna med ditt fackförbund så att papprerna är i ordning.

Currently rated 3.1 by 113 people

  • Currently 3,061947/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Related posts

Comments

juli 27. 2009 14:39

Ellen

Stavfel är jobbiga i texter, de borde förbjudas!! Kolla över vad du skriver och vad man skriver i ansökningarna!!

Ellen