Att göra karriär
Arbetslivinriktad blogg om karriärsplanering, arbetsrätt, vidareutbildningar och kärriärsrådgivning

Framtidens CV

måndag, 29 september 2008 09:31 by Linda S

Nu räcker det inte längre med att bara ha en examen och visa på bra betyg för att lyckas i arbetslivet. Dagens samhälla ställer också andra krav som kreaktivitet, nytänkande och förmågan att se saker ur olika perspektiv. Det viktigaste vid sammansättningen av en arbetsgrupp är att dess medlemmar har olika saker att tillföra för att uppgiften ska bli löst.

Förr var det inte riktigt accepterat att man avbröt studierna för att göra något annat, ta en kurs i segling eller åka jorden runt. Idag är det alldeles för vanligt för att kunna betraktas som konstigt. Detta kan till och med skilja dig från mängden och göra dig mer intressant i ögonen på din arbetsgivare. Det går mot en trend, där arbetsgivarna har krav på att du gjort utflykter i ditt liv. Det behövs en mer bredare bakgrund än tidigare, speciellt om man satsar högt i näringslivet.

En komplicerande faktor är att vi i Sverige måste bestämma oss. I det svenska utbildningssystemet inriktar vi oss relativt tidigt mot ett yrke eller åtminstone ett ämnesområde. I en del andra länder kan du läsa lite vad som helst – en examen är porten till jobbet, inte nödvändigtvis en examen som innehåller just 80 poäng av ditten och 60 poäng av datten. I Storbritannien kan en magisterexamen i filosofi leda dig till jobb på en investmentbank. Till exempel.  

Genom det generationsskifte som är på väg att komma, kan man iaf påstå att arbetsgivare som tycker att jorden runt resor eller psykologistudier är suspekta - de är på gång att bli utdöende.

 

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags:   cv, skriva cv
Categories:   Karriärscoach | Rekrytering
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Related posts

Comments