Att göra karriär
Arbetslivinriktad blogg om karriärsplanering, arbetsrätt, vidareutbildningar och kärriärsrådgivning

Så får du järnkoll på den du tänker anställa

måndag, 28 juli 2008 11:12 by Linda S

Gång på gång skriver medierna och varnar befolkningen med vad som publiceras om dem på nätet. Det har aldrig varit så enkelt att snoka reda på mer information runt personer som söker jobb hos dig som det är idag. Nu publicerar IDG en artikel om positiva aspekter med att synas på nätet framför allt om du vill göra karriär som säljare. "Om en person du ska rekrytera som säljare har 150 personer i sitt kontaktnät på Linkedin tyder det på ett nätverkande anlag", säger Daniel Målberg som driver rekryteringsfirman Intip.


Bildtext: Idag är det lätt att få reda på mer om den jobbsökande än det som står i CV.  


IDG skriver att möjligheterna att få veta mer om en jobbkandidat är idag större än någonsin.
Via Google och nätverkssajter som Facebook och Linkedin kan arbetsgivaren ta reda på mer än vad som står i den sökandes CV. Rekryteraren Daniel Målberg säger att det finns många verktyg till att söka mer information om en jobbsökande. Daniel driver rekryteringsfirman Intip som hjälper företag att hitta folk med en rad olika yrkesprofiler, från lokförare till it-experter, chefer och säljare. Han använder regelmässigt internet för att bilda sig en bättre uppfattning om de kandidater som är aktuella för ett jobb. En viktig sak för honom är att hitta är var personerna jobbar i dag, samt vad de har för tjänst i dag.Daniel Målberg tycker också att man har stor nytta av sociala nätverkssajter som Facebook och Linkedin. Linkedin är en yrkessajt där medlemmarna berättar vad de har för utbildning samt arbetserfarenhet och vad de jobbar med för närvarande. De skapar också synliga kontakter med nya och gamla bekanta och kollegor. Facebook är en mer privat sajt. I takt med att informationen om privata företeelser kommit ut bland allmänheten och varningar från media har allt fler privatpersoner under 2008 börjat spärra sina Facebook-profiler för okända läsare. Daniel Målberg tycker detta är tråkigt då det begränsar mängden av information som han och hans kollegor kan få tag i där. Står valet mellan två sökanden kan internet vara avgörande för vem som får jobbet.

Det gäller att inte synas för mycket, men heller inte för lite.
Daniel Målberg tycker att festbilder är ett plus och brukar titta på är hur många kontakter en person har i sitt nätverk på exempelvis sajten Linkedin. Detta är speciellt bra om man ska rekrytera en säljare, om en person har 150 personer i sitt kontaktnät tyder det på ett nätverkande anlag.Även bilder från kändisfester anser Daniel Målberg är ett plus. I storstäderna finns det i dag flera sajter som publicerar bilder från olika mingel. Att synas och höras i vimlet ser Daniel Målberg som ytterligare ett tecken på att personen är bra på nätverkande. ”Social kompetens är det viktigaste när man rekryterar i dag, det är ett stallkrav hos de företag jag hjälper” menar han. Även Erik Myrhage som är rekryteringskonsult anser att att research på internet är ett bra verktyg för att komplettera och fördjupa den bild han har av en rekryt. Liksom Daniel Målberg använder han Linkedin för att läsa personers CV och kikar på Facebook. ” Ibland har jag kanske inte så mycket information om personen, då är exempelvis Facebook bra – där kan jag se ett foto och det går även att se om vi har några gemensamma bekanta” säger han.

Finns det en gräns för vad den blivande arbetsgivaren ska se på?
Erik Myrhage pekar också på att den yngre generationen är mer öppen i sitt internetanvändare. De publicerar mer information om sig själva för allmänheten att läsa. De har vuxit upp med Lunarstorm och är vana vid att skriva och blogga om privata händelser. Han anser att han tycker att de kan vara lite naiva med att dela med sig. Var går då gränsen för vad man bör titta på som blivande arbetsgivare? Erik Myrhage tycker inte att det finns någon sådan gräns i dagsläget. ”Jag upplever inte att det finns någon etik av det slaget i dag. Folk tycker nog att om de lägger upp det på internet kan alla gå in och titta på det. Det är inte som att läsa någons dagbok. Däremot anser han att bloggare avslöjar mycket. På frågan om han någonsin backat på en rekrytering på grund av information han fått online svarar Erik Myrhage bestämt nej. Däremot tvekar Daniel Målberg på frågan och menar på att man på sociala sajter kan jag se att folk lägger väldigt mycket tid på icke-jobbrelaterade saker på arbetstid. Det är en liten varningsklocka vid anställning.

Lita inte på nätet
När det gäller nackdelarna med att söka information online om personer du överväger att anställa anser Daniel Målberg att den bild du skaffar dig blir alldeles för osäker om du bara förlitar dig på nätet. Sökningar på nätet är än så länge väldigt opersonligt och den stackare som dyker upp i sökresultaten har ingen chans att kommentera det du hittar. Fördelen är dock att du kan hitta en hel del information med en relativt liten arbetsinsats. I framtiden kommer vi nog också se allt bättre resultat av sökningarna.

Bildtext: Arbetsgivaren använder Internet som en källa för att söka information om rekrytering.

IDG listar 6 saker att leta efter när du gör research online:
 1. Privata nätverkssajter.

  Facebook, Myspace – det finns en rad populära sajter där du kan hitta privat information, se en bild av kandidaten, läsa om intressen med mera. Även fotosajten Flickr kan vara intressant för en inblick i en persons liv och hobbyer. 
   
 2. Professionella nätverkssajter.

  Linkedin är den överlägset mest populära. Här kan du ofta hitta hela CV och ibland även läsa vad före detta kollegor, affärskontakter med flera har för uppfattning om personen ifråga. Det går även att se hur många kontakter en person har, vilket kan vara intressant för yrkesroller där ett stort nätverk är viktigt.
 3. ;
 4. Forumdiskussioner.

  Ofta använder man alias vid diskussioner i forum, men i vissa yrkesforum används riktiga namn. I sådana yrkesrelaterade forum kan du se kunskapsnivån på rekryter, exempelvis om en utvecklare diskuterar programmeringsfrågor.
 5. ;
  Bloggar.

  Yrkesrelaterade bloggar är ytterligare ett sätt att se kunskapsnivån på en kandidat.
 6. ;
  Mingelbilder

  från fester och liknande kan vara intressant då det säger något om nätverk och social förmåga.
 7. ;
  Sportresultat

  säger något om personens fritid och intressen. Ibland kan även material från ideella organisationer, bostadsrättsföreningar och dylikt dyka upp i en Google-sökning.
  ;

Så hittar du en Svensson

Ett problem när du gör internetresearch på arbetssökande är att personer med vanliga namn är svåra att hitta. Tyvärr finns det i dagsläget ingen universalmetod för att hitta information om dessa personer.

Men det finns några små knep att testa. Till exempel kan du söka på namnet i kombination med nuvarande eller tidigare arbetsgivare. Du kan även prova att använda bostadsorten i kombination med namnet. Exempel: "Anders Svensson” Vilhelmina eller "Anna Eriksson” Axfood. Testa också att kombinera namnet med nuvarande eller tidigare yrkestitlar – testa flera olika om du inte vet säkert – och med det ämnesområde eller bransch inom vilken personen är verksam.  Allt eftersom du får tag i andra nyckelord kan du även slänga in dem i leken – exempelvis klubbar, föreningar och fritidsintressen.

Som tur är..

Enligt en undersökning som Stockholms handelskammare har gjort och som DN publicerat är det dock få arbetsgivare som kollar Internet i rekryteringen än så länge. Här nedan finns en lista på vad företagen kollar först vid en rekrytering.

Det här kollar företagen:

Referenser: 99 procent
Tidigare anställningar: 82 procent
Utbildningshistorik: 61 procent
Hälsokontroll: 32 procent
Brottsdomar och stämningar: 28 procent
Alkohol- och drogtest: 20 procent
Kreditupplysning och betalningsanmärkningar: 19 procent
Företagsengagemang: 13 procent
Frånvaro via Försäkringskassan: 9 procent
Google, Facebook, Linked In eller liknande internettjänster: 8 procent
Konkurser: 6 procent
Inkomstuppgifter: 5 procent
Övrig privatekonomi: 1 procent

Efter denna lista och information kan det kännas tungt att söka jobb, det gäller att inte göra några snedsteg och ha både fysisk och psykiskt välmående för att lyckas.

Currently rated 5.0 by 2 people

 • Currently 5/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Related posts