Att göra karriär
Arbetslivinriktad blogg om karriärsplanering, arbetsrätt, vidareutbildningar och kärriärsrådgivning

10 misstag du ska undvika som kan sabba din karriär

tisdag, 29 juli 2008 09:33 by Linda S

Visserligen en gammal artikel men fortfarande skyhög aktuell. Affärsvärlden.se har listat 10 misstag du inte vill göra som sabbar din karriär:

Att göra karriär behöver inte ta onödigt lång tid, ett bra riktmärke är att alltid ha mål att sträva mot. Att göra karriär kan betyda olika för olika människor, en del vill ha bättre arbetsuppgifter och högre lön medan andra strävar efter mer ansvar och flexibilitet. Jag har själv träffat en karriärscoach som hjälp mig en bit på vägen. Ibland kan det vara nödvändigt att vända sig till en karriärsplanerare eller studie- och yrkesvägledare för att få hjälp med vilka verktyg och vägar man ska ta för att göra karriär. Oftast klarar man att göra karriär på egen hand men det är bra att vädra sina funderingar med någon oberoende. Det är nödvändigt för företag att investera i karriärplanering om man på sikt vill behålla personal och utvecklas som organisation, det gäller att göra en bra personalbedömning för varje anställd.


Bildtext: För att göra karriär krävs det att alltid ha mål att sträva mot.

På sajten Affärsvärden har man tagit hjälp av tre karriärskonsulter för att reda ut misstagen som sabbar dina trappsteg i karriären. De berättar att många personer omedvetet begår allvarliga misstag som på längre sikt kan försvåra för dem som siktar på toppjobben i näringslivet. Mats Lindström, mejlmannen, är ett riktigt tydligt exempel på en person som effektivt har ödelagt sin framtida karriär. Det tog honom år av studier och ett decennium i arbetslivet för att nå till jobbet som analytiker på (S)-högkvarteret. När hans fejkmejl om Fredrik Reinfeldts skattefuskande blev kända sjönk värdet på hans CV till noll på bara några timmar. Detta är ett tydligt exempel på hur ens handlingar kan få enorma konsekvenser som antagligen han inte räknat med.
Det finns en del saker man ska se upp med om man siktar mot stjärnorna berättar kärriärskonsulterna och listar nedan några viktiga scenarior du helst ska undvika för att göra karriär.

Missar chanserna – Tackar nej till erbjudanden

När en person tackar nej till ett erbjudande på grund av att han eller hon uppfattar det som riskfyllt ger det mig som rekryterare signaler om att personen är trygghetssökande. Samma sak om en person tackar nej till ett erbjudande med hänvisning till skäl där jag inte riktigt kan följa hans eller hennes tankegångar. Då är det lätt att tro att personen helt enkelt inte är öppen för nya utmaningar alls. Det försämrar givetvis chansen att vi överhuvudtaget återkommer med nya möjligheter. För att komma vidare i sin karriär och utveckling måste man våga ta risker och vara beredd att ta tillfällen i flykten. Det är sällan man kan planera sin egen karriär i detalj. Ett erbjudande om en flytt utomlands eller en ny position passar sällan helt den egna planeringen. Men i efterhand brukar det visa det sig att för varje dörr man öppnar, så öppnar det sig två nya längre fram.

Styra karriären efter kortsiktliga parametrar

En hel del personer väntar ut de finansiella bitarna alldeles för länge, som optioner eller liknande, och avstår från att byta jobb av den anledningen. Att styra sin karriär efter så kortsiktiga parametrar kan göra att man tappar mycket på lång sikt. Som till exempel andra, bättre, finansiella möjligheter.

Gifta sig med fel partner

Ett jättestort misstag är att gifta sig med fel man, eller kvinna. Det är jätteviktigt att man stöttar varandra i ett förhållande och genom förändringar. Vanligt är att kvinnor har män som inte stöttar dem i deras karriärambitioner men det händer också allt för ofta att yngre män får dåligt stöd av sin partner. Då hjälper det inte hur duktig en person än är. Många kvinnor som gift sig med män med en traditionell syn som tycker att kvinnan ska finnas tillgänglig i hemmet har skiljt sig av den anledningen och sedan gjort karriär.


Bildtext: Viktigt med en partner som stöttar dig i din karriär. Undvik överraskningar genom dialog med din partner och diskutera framtiden.
 

För mycket av allt

Det är viktigt att kunna prioritera och kunna fokusera på jobbet och därmed välja bort en del annat. Unga människor som satsar på karriären bör betala för städning och ibland hämtning och lämning av barn på dagis och skola, så att inte hela helgerna går åt till städning och fix i hemmet. Man måste inse att det inte går att ha en familj, ett väldigt rikt socialt liv och samtidigt göra karriär. Visserligen måste man vårda sitt nätverk och träffa sina vänner, men det får inte bli för betungande och jobbigt.


Bildtext: Att få barn och göra karriär rymmer inom samma tidsplan. Det går att kombinera genom prioriteringar.


För stort ego


Det är bra med ett gott självförtroende men det händer att folk överskattar sig själva. En del tar sin roll för given och det kan leda till att man gör bort sig ordentligt. I arbetet inför att ta hem en stor affär tar man kanske inte konkurrentens kraft på tillräckligt stort allvar, eller man tror att det räcker med att känna den och den i styrelsen för att behålla jobbet. Sanningen är tyvärr att i framför allt stora företag är så gott som alla utbytbara. Rädslan för att göra misstag Det största misstaget är att vara rädd att misslyckas. En person som får ett erbjudande om ett spännande projekt, kanske första chefsjobbet, tackar nej av rädsla för att det känns för tidigt och man är rädd att misslyckas. Man måste gå utanför ramarna för att utvecklas.Att inte göra läxan


Många grämer sig över att till exempel inte lyckas med att leda ett projekt i hamn i tid och tänker att man är en dålig projektledare. I stället ska man stanna upp och tänka på vad man kan lära sig av ett misslyckande. Kanske handlar det om att bli bättre på att tidsplanera, plocka ut medarbetare eller sätta gränser.


Bildtext: Planera i tid för att undvika misstag och framför allt för att inte slita ut dig själv. Gör utvärderingar för att se om det är något du kan ändra på och bli bättre på.


Duktig men osynlig


Speciellt kvinnor räknar ofta med att det räcker att vara duktig så kommer det någon och bjuder upp. Man är en tyst presterare.

Fel chef


Jag har sett många exempel på att en chef förstört karriären för duktiga medarbetare. Det kan handla om allt från dålig feedback, en chef som inte ser din potential, till missunnsamhet och regelrätt mobbing. De flesta kan inte tänka bort en dålig chef, det tär på en person. Det är viktigt att ta reda på och känna in vad chefen är för person när man söker jobb.

Dålig självkänslaEn del personer jagar genom karriären på jakt efter bekräftelse. Bara jag får tiotusen till i lön så kommer min självkänsla att bli bra, tänker de. Ofta har de gjort misstaget att inte bygga upp sin självkänsla tidigt i karriären.

Currently rated 5.0 by 1 people

  • Currently 5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Related posts

Comments

april 29. 2009 23:26

Hejhej

Väldigt bra sida.

Mycket nyttig information Laughing

Hejhej