Att göra karriär
Arbetslivinriktad blogg om karriärsplanering, arbetsrätt, vidareutbildningar och kärriärsrådgivning

Spartips till dig som vill ha fetare plånbok

måndag, 11 januari 2010 08:20 by Linda S

Efter jul kan det vara lite knapert i plånboken, samtidigt är det SALE i de flesta butiker. Här kommer mina spartips på hur du undviker att bli helt pank i slutet av månaden.

1. Undvik stan
– Gå inte ut på stan. Det är livsfarligt eftersom allt kostar. Se till att få anledningar till att gå hem. Planera att göra saker på raster och efter jobbet så att du inte får tillfälle att ta en shoppingrunda. Har du inget att göra, börja med ett projekt. Lär dig pensionssystemet. Lär dig hur man säljer på Tradera. Skapa en blogg. Vad sägs om att städa ur garderoben och se hur mycket kläder du faktiskt har? Eller sortera era dvd-filmer så att de är lätt att hitta. Eller två..

2. Gå igenom förrådet.
- Har du en massa saker som har något värde och kan säljas? Kolla om du kan boka in dig på en loppis. Vissa saker går säkert också utmärkt att sälja på Tradera eller blocket. Låna en kamera och ta kort på dina saker. Sälj allt från tidningar, dvd, böcker, smycken och kläder på nätet. ömtåliga saker som tar plats, är utmärkt att sälja på loppis. Städa ur och du kommer känna dig befriad.  Ett annat alternativ är att arrangera en klädbytardag med vänner. Kanske kan du få något nytt?

3. Upprätta din egen budget och planera så att du får in mer intäkter än vad du har i utgifter.
Vilken är din största tjuv? Är det alla bullar till fikat? Är det utematen? Eller är det prylar? Gör en budget och börja anteckna att du köper. Sortera och sätt in i ett diagram. Vilka är dina viktiga utgifter. Kan du få ner dem? Byta telefonabonnemang? Byta elleverantör? Säga upp en tidningsprenumeration? Lägger du mycket pengar på resor? Går det att resa billigare? boka resor i tid? Ringa och fråga SJ, vad finns för rabattkort? Lasta ut saker ur bilen för att den ska dra mindre bensin? Planera sina resor tillsammans? Går du mycket på Bio, kanske du ska kolla på ett klippkort? Eller gå när det är billigare på vardagar?

4. Byt uteätande mot storkok - Ta vara på saker i frysen
Se till att inte slänga mat, planera så att maten inte behöver kastas. Gör större portioner när du väl lagar mat och frys in i portioner. Genom att köpa storpack på matbutiken så blir även matkostnaderna lägre. Kolla om du kan laga mat på ingridienserna ni har i frysen och kylskåpet. Jag lovar det finns mängder av mat, ni behöver inte åka och handla än.

5. Gratis upplevelser
Gör gratisupplevelser. Har du gymkort, badkort etc sedan tidigare utnyttja dessa. Annars finns det massa gratis upplevelser. Ut och åk pulka, skidor, gå en prommenad. Gå och våldgästa vänner, arrangera knytkalas. Gå på museeum och gör en picknick ute på blåbärssoppa eller varm choklad och macka istället för att köpa mat.

6. Ge dig själv maximalt antal peng varje dag.
Säg att du får 100 kr om dagen av dig själv. Vissa dagar spenderar du 100 kr, andra dagar sparar du. Men du får inte leva över de 100 kr. Gör det till en utmaning att leva på en liten budget.

7. Spara
Gör också en plan för hur du inte ska komma till denna situationen igen. Lära dig spara i fonder? Lägg undan pengar, eller ge dig själv köpstopp på utemat, prylar, kläder. Se till att kunna hålla igen en månad.

8. Lär dig hur du kan tjäna mer pengar.
Kanske kan det vara så att du lägger mycket pengar på saker som inte växer i värde. Kolla över din fritid. Kanske kan du få ett extra knäck och en meningsfull fritid. Vad sägs om att vara personlig assistent, eller god man till någon annan? Bli en entreprenör på det du är bra på. Börja måla tavlor och försöka sälja? Sälj majblommor, bingolotter eller annan verksamhet. Börja som tränare i en sport som du utövar. Det är möjligt att ovanstående inte gör dig rik, men samtidigt så undviker du att fastna framför nätbutiker eller gå på stan. Du får dessutom en bra referens på köpet.

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5