Att göra karriär
Arbetslivinriktad blogg om karriärsplanering, arbetsrätt, vidareutbildningar och kärriärsrådgivning

Ungdomar gillar facket

onsdag, 16 december 2009 10:11 by Linda S

På Expressen så kan man läsa att PricewaterhouseCoopers och Swedbank har gjort en undersökning på unga mellan 18-30års syn på fackligt medlemskap. Undersökningen visar att ungodmar är väldigt positivt inställda till facket och det fackliga medlemskapet. Detta trots att det senaste året varit en stor medlemsflykt från facket och trots att facket fått gå på flera puckar om att vara föråldrat. Lo säger i intervjun att de måste bli bättre på att informera redan i skolan om facket och varför man ska vara med där. Jag håller med LO, det är extremt viktigt att visa hur det går till på arbetsmarknaden och vad man kan få för stöd och hjälp. Framförallt informera om vad som ingår i medlemskapet och vad som står i kollektivavtalet/anställningsavtalet. Det är många unga som far illa på arbetsmarknaden för att de är gröna och lättlurade tyvärr. Många som "provjobbat" utan lön eller "praktiserat" istället för att få en anställning.

Den största frågan som engagerade unga i undersökningen var kampen mot könsdiskrimineringen. Det är verkligen på tiden att vi ser människor som människor och inte som könsbestämda människor. Jag tycker det ofattbart att Sverige som är ett så pass jämställt  land men fortfarande har så stora löneskillnader för män och kvinnor.

Läs hela artikeln från Expressen här.

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Snart är det jul igen..

fredag, 11 december 2009 10:34 by Linda S

Trots att jag besökt tre julmarknader i år med hopp om att få lite julstämning, så har jag inte kommit in i att det är jul om 13 dagar. Enda resultatet av att besöka dessa julmarknader är konstaterandet att det är samma krafs varje år. En marknad är skoj, två marknader är en för mycket. Jag började också pynta lägenheten redan i november och glögg och pepparkakor har ätits i omgångar.  I år verkar det dock som om julkänslan inte vill infinna sig förrän julledigheten kommer och snön och kylan. En gång har vi behövs skrapar rutorna´i höst.

Eftersom det är fredag och lucia, så passade jag på att dricka julmust till 10 fikat. Vi har inte haft någon lucia på jobbet, men kanske får jag se kröningen under morgondagen. Kanske är luciadagens som gör att julstämningen infinner sig?

Jag måste också få passa på att berömma året julkalender. Riktigt bra TV i år. Jag har inte hört radiokalendern, men det ska jag nog hinna med innan jul. Så vad önskar vi jag mig i julklapp? Att arbetsmarknaden ljusnar såklart! Finns redan nu prognoser som pekar på detta.

Se:

Snabb uppgång på arbetsmarknaden 2010
Snabb uppgång på arbetsmarknaden under 2010
Prognoser visar bättre tider – men inte för allal

finns även de som är skeptiska dock.

Mörkt på arbetsmarknaden 2010

God Jul på er allihopa!

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5