Att göra karriär
Arbetslivinriktad blogg om karriärsplanering, arbetsrätt, vidareutbildningar och kärriärsrådgivning

Studera.nu kraschade igen

torsdag, 16 april 2009 08:18 by Linda S

När jag läste rubriken på DNs förstasida idag "Ansökningssajt kraschade - tredje året i rad", tänkte jag att de aldrig lär sig. När min sambo sa att han glömt söka till högskolan, så tröstade jag honom med att studera.nu alltid brukar krascha och därmed förlänga ansökningstiden en eller två dagar. Å vem hade rätt?

Även om det är sorgligt att studera-administrationen inte kan vara väl förberedda så är det glädjande att höra att verket hade fått in 46.000 ansökningar och i dag har det varit ännu fler. Tala om högkonjektur på högskolan! Jag pratade också igår med min gamla lärare från Högskolan som tyckte det var fruktansvärt med lågkonjekturen och att det på fel grunder folk börjar studera. Personligen tycker jag att studier är den bästa lösningen i en lågkonjektur. Om man vänder på steken så har kanske många nu istället fått chansen att studera samt fått uppmuntran till att äntligen komma igång. 

I kommentarsfältet till artikeln på DN förs också en livlig debatt om att studera.nu endast förlänger ansäkningstiden till kl 12 idag. Det gnälls åt båda håll på sajten där somliga menar att det är bra att tiden förlängs till kl 12 och därmed ska man inte klaga om man inte lyckades söka igårkväll. Andra menar att kl 12 är alldelles för lite tid för förlängning. Medan en annan grupp menar att de som inte hunnit söka nu, får skylla sig själva för att de var ute i sista sekund. Min åsikt är att det får ta tid innan man bestämmer sig för vad man ska läsa. Att plugga innebär en stor förändring och kostnad för somliga. Jag tycker också att framförhållning och planering kan vara att man planerar att söka sin utbildning den 15/4, den dagen då ansökningstiden går ut - det är planering! Man kanske har haft andra saker att tänka på. Även om studera.nu förlänger tiden generöst med fler timmar än vad avbrottet orsakade, så är det inte schysst att förlänga det till kl 12, då många faktiskt jobbar. Var är flexibiliteten??  Först gäller det att informera om förlängningstiden och därefter att kompensera med ytterligare tid. Dessutom så får man aldrig anta att alla är lediga och kommer åt en dator för att söka på dagtid. De som drabbades var de som under kvällstid försökte ta sig in på sajten. Därför vore det mer än rättvist att studera.nu är tillgängligt även vid denna tid idag. 

Byråkrati ska inte försvåra för användarna - utan underlätta. 

Jag vill också passa på att uppmärksamma något som Unionen skriver på sin hemsida "Gör krisen till ett kunskapslyft". Satsa på framtiden och ge möjlighet till kompetensutveckling i arbetet det tycker Unionen. Unionen har därför lagt fram ett förslag som innebär att företaget och staten under de närmaste två åren delar på lönekostnaden under utbildningstiden som ett alternativ till uppsägning. Vinsterna är många och vinnarna minst tre – den enskilde individen, företaget och samhället. Individen får minskad risk att bli arbetslös, större möjligheter till nytt jobb och bättre löneutveckling på sikt. Företaget ökar kompetensen hos de anställda, minskar behovet av att varsla och får stöd till produktivitetsutveckling. För samhället är vinsten given i form av minskad arbetslöshet och kostnaderna för denna. Unionens förslag kostar pengar, knappt tre miljarder. Men arbetslöshet kostar ännu mer, för samhället och inte minst för individen.

Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5