Att göra karriär
Arbetslivinriktad blogg om karriärsplanering, arbetsrätt, vidareutbildningar och kärriärsrådgivning

10 misstag du ska undvika som kan sabba din karriär

tisdag, 29 juli 2008 09:33 by Linda S

Visserligen en gammal artikel men fortfarande skyhög aktuell. Affärsvärlden.se har listat 10 misstag du inte vill göra som sabbar din karriär:

Att göra karriär behöver inte ta onödigt lång tid, ett bra riktmärke är att alltid ha mål att sträva mot. Att göra karriär kan betyda olika för olika människor, en del vill ha bättre arbetsuppgifter och högre lön medan andra strävar efter mer ansvar och flexibilitet. Jag har själv träffat en karriärscoach som hjälp mig en bit på vägen. Ibland kan det vara nödvändigt att vända sig till en karriärsplanerare eller studie- och yrkesvägledare för att få hjälp med vilka verktyg och vägar man ska ta för att göra karriär. Oftast klarar man att göra karriär på egen hand men det är bra att vädra sina funderingar med någon oberoende. Det är nödvändigt för företag att investera i karriärplanering om man på sikt vill behålla personal och utvecklas som organisation, det gäller att göra en bra personalbedömning för varje anställd.


Bildtext: För att göra karriär krävs det att alltid ha mål att sträva mot.

På sajten Affärsvärden har man tagit hjälp av tre karriärskonsulter för att reda ut misstagen som sabbar dina trappsteg i karriären. De berättar att många personer omedvetet begår allvarliga misstag som på längre sikt kan försvåra för dem som siktar på toppjobben i näringslivet. Mats Lindström, mejlmannen, är ett riktigt tydligt exempel på en person som effektivt har ödelagt sin framtida karriär. Det tog honom år av studier och ett decennium i arbetslivet för att nå till jobbet som analytiker på (S)-högkvarteret. När hans fejkmejl om Fredrik Reinfeldts skattefuskande blev kända sjönk värdet på hans CV till noll på bara några timmar. Detta är ett tydligt exempel på hur ens handlingar kan få enorma konsekvenser som antagligen han inte räknat med.
Det finns en del saker man ska se upp med om man siktar mot stjärnorna berättar kärriärskonsulterna och listar nedan några viktiga scenarior du helst ska undvika för att göra karriär.

Missar chanserna – Tackar nej till erbjudanden

När en person tackar nej till ett erbjudande på grund av att han eller hon uppfattar det som riskfyllt ger det mig som rekryterare signaler om att personen är trygghetssökande. Samma sak om en person tackar nej till ett erbjudande med hänvisning till skäl där jag inte riktigt kan följa hans eller hennes tankegångar. Då är det lätt att tro att personen helt enkelt inte är öppen för nya utmaningar alls. Det försämrar givetvis chansen att vi överhuvudtaget återkommer med nya möjligheter. För att komma vidare i sin karriär och utveckling måste man våga ta risker och vara beredd att ta tillfällen i flykten. Det är sällan man kan planera sin egen karriär i detalj. Ett erbjudande om en flytt utomlands eller en ny position passar sällan helt den egna planeringen. Men i efterhand brukar det visa det sig att för varje dörr man öppnar, så öppnar det sig två nya längre fram.

Styra karriären efter kortsiktliga parametrar

En hel del personer väntar ut de finansiella bitarna alldeles för länge, som optioner eller liknande, och avstår från att byta jobb av den anledningen. Att styra sin karriär efter så kortsiktiga parametrar kan göra att man tappar mycket på lång sikt. Som till exempel andra, bättre, finansiella möjligheter.

Gifta sig med fel partner

Ett jättestort misstag är att gifta sig med fel man, eller kvinna. Det är jätteviktigt att man stöttar varandra i ett förhållande och genom förändringar. Vanligt är att kvinnor har män som inte stöttar dem i deras karriärambitioner men det händer också allt för ofta att yngre män får dåligt stöd av sin partner. Då hjälper det inte hur duktig en person än är. Många kvinnor som gift sig med män med en traditionell syn som tycker att kvinnan ska finnas tillgänglig i hemmet har skiljt sig av den anledningen och sedan gjort karriär.


Bildtext: Viktigt med en partner som stöttar dig i din karriär. Undvik överraskningar genom dialog med din partner och diskutera framtiden.
 

För mycket av allt

Det är viktigt att kunna prioritera och kunna fokusera på jobbet och därmed välja bort en del annat. Unga människor som satsar på karriären bör betala för städning och ibland hämtning och lämning av barn på dagis och skola, så att inte hela helgerna går åt till städning och fix i hemmet. Man måste inse att det inte går att ha en familj, ett väldigt rikt socialt liv och samtidigt göra karriär. Visserligen måste man vårda sitt nätverk och träffa sina vänner, men det får inte bli för betungande och jobbigt.


Bildtext: Att få barn och göra karriär rymmer inom samma tidsplan. Det går att kombinera genom prioriteringar.


För stort ego


Det är bra med ett gott självförtroende men det händer att folk överskattar sig själva. En del tar sin roll för given och det kan leda till att man gör bort sig ordentligt. I arbetet inför att ta hem en stor affär tar man kanske inte konkurrentens kraft på tillräckligt stort allvar, eller man tror att det räcker med att känna den och den i styrelsen för att behålla jobbet. Sanningen är tyvärr att i framför allt stora företag är så gott som alla utbytbara. Rädslan för att göra misstag Det största misstaget är att vara rädd att misslyckas. En person som får ett erbjudande om ett spännande projekt, kanske första chefsjobbet, tackar nej av rädsla för att det känns för tidigt och man är rädd att misslyckas. Man måste gå utanför ramarna för att utvecklas.Att inte göra läxan


Många grämer sig över att till exempel inte lyckas med att leda ett projekt i hamn i tid och tänker att man är en dålig projektledare. I stället ska man stanna upp och tänka på vad man kan lära sig av ett misslyckande. Kanske handlar det om att bli bättre på att tidsplanera, plocka ut medarbetare eller sätta gränser.


Bildtext: Planera i tid för att undvika misstag och framför allt för att inte slita ut dig själv. Gör utvärderingar för att se om det är något du kan ändra på och bli bättre på.


Duktig men osynlig


Speciellt kvinnor räknar ofta med att det räcker att vara duktig så kommer det någon och bjuder upp. Man är en tyst presterare.

Fel chef


Jag har sett många exempel på att en chef förstört karriären för duktiga medarbetare. Det kan handla om allt från dålig feedback, en chef som inte ser din potential, till missunnsamhet och regelrätt mobbing. De flesta kan inte tänka bort en dålig chef, det tär på en person. Det är viktigt att ta reda på och känna in vad chefen är för person när man söker jobb.

Dålig självkänslaEn del personer jagar genom karriären på jakt efter bekräftelse. Bara jag får tiotusen till i lön så kommer min självkänsla att bli bra, tänker de. Ofta har de gjort misstaget att inte bygga upp sin självkänsla tidigt i karriären.

Currently rated 5.0 by 1 people

 • Currently 5/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Arbetsrätt – LO hjälper dig med dina rättigheter på sommarjobbet.

måndag, 28 juli 2008 14:28 by Linda S

Vilka lagar och regler gäller på arbetsmarknaden?

Landsorganisationen i Sverige, centralorganisation för arbetarrörelsens fackförbund, kanske mer känd som LO-facket har under några år kampanjat under ”sommaruppsökeri” och ”facket i sommarland”. Kampanjen går ut på att informera ungdomar om sina rättigheter på sitt första jobb eller sommarjobb, detta är ett nödvändligt måste då många unga blir utnyttjade av sina arbetsgivare runt om i landet.

LO-facket befinner sig nu runt om i Sverige och besöker arbetsplatser där det jobbar mängder av ungdomar, detta för att vara en hjälpande hand för de som fått sitt första jobb och inte bli utnyttjade på arbetet. Det kan gälla alltifrån för stort ansvar med pengar till obetald övertid, orättvis lönesättning och oacceptabla diskriminerande arbetsförhållanden.

LO-facket försöker inte bara finnas ute på arbetsplatserna utan nås även via deras hemsida på http://www.lo.se/home/loung/home.nsf/unidView/0125456DA53D08C7C1256E780048C68A och på ett gratis telefonnummer som går direkt till fackets hjälptelefon.


På DN idag presenteras de 10 vanligaste frågorna som ungdomar ring in till fackets hjälptelefon angående sommarjobb.


1. På mitt sommarjobb vill chefen att jag ska jobba gratis några dagar för att se om jag passar för jobbet. Får han göra så?

Svar: Nej, du som anställd ska aldrig behöva jobba gratis, oavsett om arbetsgivaren vill testa dig eller inte. Om du blir erbjudan att provjobba så ska du fråga om du får lön för den tiden. Om arbetsgivaren inte är beredd att ge dig betalt för provtiden så ska du tacka nej till jobbet, ett sådant förslag tyder nämligen på att du har att göra med en oseriös arbetsgivare.

2. Jag är 17 år och arbetar i en butik, vad ska jag tjäna?

Svar: Kontrollera om det finns kollektivavtal på din arbetsplats. Enligt det avtal som finns för butiksanställda ska du som 17-åring tjäna minst 69:13kr/timma. Din månadslön ska ligga på minst 11,475 kr. Arbetsgivaren får alltid betala mer än vad avtalet säger, men aldrig mindre. Finns det inget kollektivavtal på din arbetsplats så behöver inte din arbetsgivare rätta sig efter detta, utan kan ge dig vilken lön som helst.

3. Har jag som sommarjobbar rätt till semesterersättning?

Svar: Ja, alla som arbetar har rätt till semesterersättning. Ersättningen är alltid minst 12 procent på den lön du totalt tjänar under din anställning. Vid kortare anställningar är det vanligt att arbetsgivare betalar ut ersättningen varje månad. Annars ska du få ut ersättningen i samband med att du slutar på ditt jobb eller då sista lönen betalas ut. Kontrollera att du verkligen får ut ersättningen!

4. Vad är OB-ersättning för något?

Svar: Obekväm arbetstid är ordinarie arbetstid under kvällar och helger. Vilka tider som är obekväm arbetstid regleras i kollektivavtal. Obekväm arbetstid är olika i olika branscher. När anställda arbetar under obekväm arbetstid får de ob-ersättning utöver normal lön. Du får bara ob-ersättning om din arbetsplats har kollektivavtal eller om du har kommit överens om det med arbetsgivaren i ditt anställningsavtal.

5. Jag har blivit erbjuden svartjobb, vad är det egentligen?

Svar: Att jobba svart betyder att varken du eller arbetsgivaren betalar någon skatt. Det kanske låter bra vid första anblicken eftersom arbetsgivaren ofta säger att du därmed får en högre lön än vad du hade fått vid en vanlig anställning. Men det finns flera nackdelar med svartjobb. Att anställa personer svart är olagligt och du utsätter dig samtidigt för en stor risk. Att jobba svart innebär också att du varken får semesterersättning, övertidsersättning eller sjukersättning som du ha rätt till på vanliga jobb. Dessutom kan du inte använda ett svartjobb som referens när du söker andra jobb, det ger inte ett särskilt trovärdigt intryck.

6. Jag är tolv år gammal, vilka jobb får jag ta?

Svar: Om du är under tretton år får du bara ta enklare och riskfria sysslor med kort arbetstid. Det kan vara till exempel bär- och fruktplockning eller lättare trädgårdsarbete som drivs av familjen. Du får också sälja majblommor och jultidningar. En av dina föräldrar ska ge dig ett tillstånd, där han eller hon godkänner att du utför arbetet. Arbetar du under en termin så måste du dessutom ha ett skriftligt godkännande från din rektor.

7. Jag är fjorton år och ska söka mitt första extrajobb. Vilka regler gäller för mig?

Svar: När du är mellan 13 och 15 år så få du ta enklare och riskfria arbeten, till exempel arbeta i en kiosk eller i en affär. Du får också jobba med enklare arbetsuppgifter inom industri-, trädgårds- och jordbruksområdena. Du får aldrig arbeta ensam och inte ha hand om pengar. Minst en av dina föräldrar måste lämna sitt godkännande skriftligen till din arbetsgivare, där det står att du får arbeta där. Arbetar du under en termin så måste du dessutom ha ett skriftligt godkännande från din rektor.

8. Jag är 16 år gammal, hur långa pass får jag jobba?

Svar: Tills du fyller 18 år får du jobba mellan klockan 06.00-22.00 eller 07.00-23.00. Du får arbeta högst åtta timmar per dygn och 40 timmar i veckan. Mellan varje arbetsdag ska du alltid ha minst 12 timmars nattvila. För varje sjudagarsperiod ska du ha minst 36 timmars sammanhängande ledighet. Tänk också på att du inte får jobba mer än 4,5 timmar i följd utan rast. Alla som jobbar har rätt till kortare pauser då och då för att kunna gå på toaletten eller sträcka på sig en stund.

9. Om min arbetsgivare vill säga upp mig, när måste hon meddela mig det?

Svar: Vilka regler som finns för uppsägning beror på vilken anställningsform du har. - Om du är visstidsanställd, det vill säga har ett startdatum och ett slutdatum för din anställning, kan du inte sägas upp. Undantaget är om en uppsägningstid finns reglerad i ditt kollektivavtal. - Har du ett startdatum men inget slutdatum på din anställning, så räknas det som en tillsvidareanställning. Din uppsägningstid är då 4 veckor. - Har du en provanställning som arbetsgivaren vill avbryta i förtid, så är han/hon skyldig att underrätta dig om detta minst 2 veckor i förväg. Provanställd kan du vara i max 6 månader.

10. Vilka skäl får min arbetsgivare ha för att säga upp mig?

Svar: Det finns två sakliga skäl till uppsägning från arbetsgivarens sida: arbetsbrist eller att du har misskött dig på arbetet flera gånger. Arbetsbrist innebär att det inte längre finns behov av det jobb du gör, och att det inte heller finns något annat jobb för dig inom företaget. Om du missköter dig på arbetsplatsen, till exempel genom att vägra göra saker som du blir tillsagd, vara borta från jobbet utan att be om lov, eller vara onykter när du jobbar, innebär det inte automatiskt att du kan bli uppsagd. Men om det händer flera gånger kan din chef ha rätt att ge dig sparken. Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen så måste din arbetsgivare förhandla med facket innan han eller hon säger upp dig.

DN: 10 vanligaste frågorna om sommarjobb

 JNYTT: Unga sommarjobbare får hjälp av LO

Currently rated 3.7 by 3 people

 • Currently 3,666667/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Så får du järnkoll på den du tänker anställa

måndag, 28 juli 2008 11:12 by Linda S

Gång på gång skriver medierna och varnar befolkningen med vad som publiceras om dem på nätet. Det har aldrig varit så enkelt att snoka reda på mer information runt personer som söker jobb hos dig som det är idag. Nu publicerar IDG en artikel om positiva aspekter med att synas på nätet framför allt om du vill göra karriär som säljare. "Om en person du ska rekrytera som säljare har 150 personer i sitt kontaktnät på Linkedin tyder det på ett nätverkande anlag", säger Daniel Målberg som driver rekryteringsfirman Intip.


Bildtext: Idag är det lätt att få reda på mer om den jobbsökande än det som står i CV.  


IDG skriver att möjligheterna att få veta mer om en jobbkandidat är idag större än någonsin.
Via Google och nätverkssajter som Facebook och Linkedin kan arbetsgivaren ta reda på mer än vad som står i den sökandes CV. Rekryteraren Daniel Målberg säger att det finns många verktyg till att söka mer information om en jobbsökande. Daniel driver rekryteringsfirman Intip som hjälper företag att hitta folk med en rad olika yrkesprofiler, från lokförare till it-experter, chefer och säljare. Han använder regelmässigt internet för att bilda sig en bättre uppfattning om de kandidater som är aktuella för ett jobb. En viktig sak för honom är att hitta är var personerna jobbar i dag, samt vad de har för tjänst i dag.Daniel Målberg tycker också att man har stor nytta av sociala nätverkssajter som Facebook och Linkedin. Linkedin är en yrkessajt där medlemmarna berättar vad de har för utbildning samt arbetserfarenhet och vad de jobbar med för närvarande. De skapar också synliga kontakter med nya och gamla bekanta och kollegor. Facebook är en mer privat sajt. I takt med att informationen om privata företeelser kommit ut bland allmänheten och varningar från media har allt fler privatpersoner under 2008 börjat spärra sina Facebook-profiler för okända läsare. Daniel Målberg tycker detta är tråkigt då det begränsar mängden av information som han och hans kollegor kan få tag i där. Står valet mellan två sökanden kan internet vara avgörande för vem som får jobbet.

Det gäller att inte synas för mycket, men heller inte för lite.
Daniel Målberg tycker att festbilder är ett plus och brukar titta på är hur många kontakter en person har i sitt nätverk på exempelvis sajten Linkedin. Detta är speciellt bra om man ska rekrytera en säljare, om en person har 150 personer i sitt kontaktnät tyder det på ett nätverkande anlag.Även bilder från kändisfester anser Daniel Målberg är ett plus. I storstäderna finns det i dag flera sajter som publicerar bilder från olika mingel. Att synas och höras i vimlet ser Daniel Målberg som ytterligare ett tecken på att personen är bra på nätverkande. ”Social kompetens är det viktigaste när man rekryterar i dag, det är ett stallkrav hos de företag jag hjälper” menar han. Även Erik Myrhage som är rekryteringskonsult anser att att research på internet är ett bra verktyg för att komplettera och fördjupa den bild han har av en rekryt. Liksom Daniel Målberg använder han Linkedin för att läsa personers CV och kikar på Facebook. ” Ibland har jag kanske inte så mycket information om personen, då är exempelvis Facebook bra – där kan jag se ett foto och det går även att se om vi har några gemensamma bekanta” säger han.

Finns det en gräns för vad den blivande arbetsgivaren ska se på?
Erik Myrhage pekar också på att den yngre generationen är mer öppen i sitt internetanvändare. De publicerar mer information om sig själva för allmänheten att läsa. De har vuxit upp med Lunarstorm och är vana vid att skriva och blogga om privata händelser. Han anser att han tycker att de kan vara lite naiva med att dela med sig. Var går då gränsen för vad man bör titta på som blivande arbetsgivare? Erik Myrhage tycker inte att det finns någon sådan gräns i dagsläget. ”Jag upplever inte att det finns någon etik av det slaget i dag. Folk tycker nog att om de lägger upp det på internet kan alla gå in och titta på det. Det är inte som att läsa någons dagbok. Däremot anser han att bloggare avslöjar mycket. På frågan om han någonsin backat på en rekrytering på grund av information han fått online svarar Erik Myrhage bestämt nej. Däremot tvekar Daniel Målberg på frågan och menar på att man på sociala sajter kan jag se att folk lägger väldigt mycket tid på icke-jobbrelaterade saker på arbetstid. Det är en liten varningsklocka vid anställning.

Lita inte på nätet
När det gäller nackdelarna med att söka information online om personer du överväger att anställa anser Daniel Målberg att den bild du skaffar dig blir alldeles för osäker om du bara förlitar dig på nätet. Sökningar på nätet är än så länge väldigt opersonligt och den stackare som dyker upp i sökresultaten har ingen chans att kommentera det du hittar. Fördelen är dock att du kan hitta en hel del information med en relativt liten arbetsinsats. I framtiden kommer vi nog också se allt bättre resultat av sökningarna.

Bildtext: Arbetsgivaren använder Internet som en källa för att söka information om rekrytering.

IDG listar 6 saker att leta efter när du gör research online:
 1. Privata nätverkssajter.

  Facebook, Myspace – det finns en rad populära sajter där du kan hitta privat information, se en bild av kandidaten, läsa om intressen med mera. Även fotosajten Flickr kan vara intressant för en inblick i en persons liv och hobbyer. 
   
 2. Professionella nätverkssajter.

  Linkedin är den överlägset mest populära. Här kan du ofta hitta hela CV och ibland även läsa vad före detta kollegor, affärskontakter med flera har för uppfattning om personen ifråga. Det går även att se hur många kontakter en person har, vilket kan vara intressant för yrkesroller där ett stort nätverk är viktigt.
 3. ;
 4. Forumdiskussioner.

  Ofta använder man alias vid diskussioner i forum, men i vissa yrkesforum används riktiga namn. I sådana yrkesrelaterade forum kan du se kunskapsnivån på rekryter, exempelvis om en utvecklare diskuterar programmeringsfrågor.
 5. ;
  Bloggar.

  Yrkesrelaterade bloggar är ytterligare ett sätt att se kunskapsnivån på en kandidat.
 6. ;
  Mingelbilder

  från fester och liknande kan vara intressant då det säger något om nätverk och social förmåga.
 7. ;
  Sportresultat

  säger något om personens fritid och intressen. Ibland kan även material från ideella organisationer, bostadsrättsföreningar och dylikt dyka upp i en Google-sökning.
  ;

Så hittar du en Svensson

Ett problem när du gör internetresearch på arbetssökande är att personer med vanliga namn är svåra att hitta. Tyvärr finns det i dagsläget ingen universalmetod för att hitta information om dessa personer.

Men det finns några små knep att testa. Till exempel kan du söka på namnet i kombination med nuvarande eller tidigare arbetsgivare. Du kan även prova att använda bostadsorten i kombination med namnet. Exempel: "Anders Svensson” Vilhelmina eller "Anna Eriksson” Axfood. Testa också att kombinera namnet med nuvarande eller tidigare yrkestitlar – testa flera olika om du inte vet säkert – och med det ämnesområde eller bransch inom vilken personen är verksam.  Allt eftersom du får tag i andra nyckelord kan du även slänga in dem i leken – exempelvis klubbar, föreningar och fritidsintressen.

Som tur är..

Enligt en undersökning som Stockholms handelskammare har gjort och som DN publicerat är det dock få arbetsgivare som kollar Internet i rekryteringen än så länge. Här nedan finns en lista på vad företagen kollar först vid en rekrytering.

Det här kollar företagen:

Referenser: 99 procent
Tidigare anställningar: 82 procent
Utbildningshistorik: 61 procent
Hälsokontroll: 32 procent
Brottsdomar och stämningar: 28 procent
Alkohol- och drogtest: 20 procent
Kreditupplysning och betalningsanmärkningar: 19 procent
Företagsengagemang: 13 procent
Frånvaro via Försäkringskassan: 9 procent
Google, Facebook, Linked In eller liknande internettjänster: 8 procent
Konkurser: 6 procent
Inkomstuppgifter: 5 procent
Övrig privatekonomi: 1 procent

Efter denna lista och information kan det kännas tungt att söka jobb, det gäller att inte göra några snedsteg och ha både fysisk och psykiskt välmående för att lyckas.

Currently rated 5.0 by 2 people

 • Currently 5/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Enkelt att starta friskolor

måndag, 28 juli 2008 09:43 by Linda S

Vi har många gånger hört talas att företag och religiösa grupper startar friskolor med vinstintressen. Lärarnas Riksförbund har länge debatterat i frågan om att höja den svenska skolans kvalitet och oberoende och att vinstintresset hotar skolan. Som stöd har också författaren och journalisten Jan Guillou gett sitt stöd i frågan där han menar att ”Skolan får inte tas över av affärsdrivande cyniker”. Ordföranden för lärarnas Riksförbund Metta Fjelkner säger att ” det måste bli mer ordning vad gäller vem som har ansvaret för skolan. Kan skolor läggas ut på entreprenad och skänkas bort till privata intressen utan insyn och kontroll? Kan vem som helst få driva en skola?”. Metta Fjelkner. menar, liksom Jan Guillou, att vinsterna i friskolor ska gå tillbaka till verksamheten – och inte delas ut till aktieägare. Skolans uppgift låter sig inte skötas som en produktionsindustri, vilken som helst, säger Metta Fjelkner.

Några som också har uppmärksammat hur enkelt det är att starta friskola är SSU Borås. Den 16 juni skickade SSU Borås in en ansökan till skolverket om att starta en politisk friskola, ansökan väntar nu på behandling. Ansökan är ett sätt att testa det svenska systemet för friskolor. Varken Anders Österberg eller resten av SSU Södra Älvsborg är särskilt förtjusta i det system som idag finns för friskolor i Sverige. ”Vi har skaffat oss det liberalaste och mest gynnsamma systemet för friskolor i hela Europa. Det är inga problem för religiösa organisationer att driva egna skolor eller för privata vinstintressen att tjäna pengar på utbildningssystemet. Får vi komma igång med vår skola så kommer alla pengarna i vår friskola att gå till undervisningen. Vi tycker det är fel att våra gemensamma skattepengar via friskolorna som nu går rakt ned i fickorna på privata företag som gör profit på undervisning”, säger Anders Österberg ordförande för SSU Södra Älvsborg. Detta är dock inte första gången som SSU ansöker om att få starta friskola. Redan 2004 lämnades en ansökan in om att få starta en socialistisk friskola då i Stockholm, dock avslog Skolverket ansökan. ”Den gången var det kanske mer en ploj. Nu har vi en verkligt seriös ansökan med en ideologisk profilering där vi betonar allas lika värde, gemenskap och trygghet”. säger Anders Östberg.

SSU: s förbundsordförande Jytte Guteland bekräftar att detta är en seriös ansökan, men att syftet är att skapa debatt kring friskolorna. ”De reaktioner vi mött i Borås är att många är skeptiska till lämpligheten i att driva en skola med politiska motiv. Samma skepsis bör man ha inför skolor med ekonomiska eller religiösa motiv” menar Jytte Guteland. Anders Östberg och SSU poängterar att de egentligen är emot friskolor. ”Skolor ska inte konkurrera med varandra genom marknadsföring. Det ska inte skattepengar gå till. Det skolan ska syssla med är att ge eleven kunskap”, säger Anders Östberg. Friskolan i Borås kan starta hösten 2009 och ska kunna ta emot 20 till 60 elever. Antagligen kommer SSU inte driva igenom förslaget, utan endast försöker få upp en diskussion på hur lätt det är att starta friskolor. Jag tror man vill se en ändring i skolverket och en tillsyn av de som ansöker om friskolor.

Läs mer på:
Lärarnas Riksförbund: Vinstintressen hotar skolan
GP: SSU vill starta friskola
AF: SSU vill starta friskola igen
DN: SSU vill starta socialistisk friskola - även i Stockholm
Expressen: SSU vill starta socialistisk friskola


Bildtext: Lätt att starta friskolor och dåliga kontroller? Kommer alla barn i Sverige få likvärdig utbildning?

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Stress på arbetet

fredag, 25 juli 2008 15:28 by Linda S

Är stress ett modeord eller en epok som kännetecknar vår livsstil? Enligt danske management¬konsulten Henning Korsbæk Frandsen handlar det inte om stress utan om att verka viktig på jobbet. ”Många människor säger att de är stressade bara för att de har mycket att göra. Det har blivit ett modeord. På så sätt intalar man både sig själv och andra att man är mycket involverad och att man är en viktig del i processen”, säger han till nättidningen Business.dk. Enligt honom är det bara två eller tre av tio som säger att de är stressade som verkligen är det. ”Många människor har en vokabulär som borde uppgraderas till 2000-talet. Tillfällig överbelastning eller vantrivsel på jobbet är vanliga symtom som alla är stressade av men som har helt olika orsaker och helt olika lösningar. Stress är ett abstrakt ord och räcker inte till för att beskriva en människas problematik”, säger coachen Fredrik Alm. Han anser också att många känner stress i onödan. ”Det bästa vore om vi kunde ändra beteende och sluta säga ”jag är stressad” och i stället börja säga ”jag är stressad på grund av det här och nu ska jag göra någonting åt det” – och sedan göra något åt det. Det enda som kan lösa upp stress är handlingar som motverkar och upplöser den”, säger Fredrik Alm.

Stress är enligt sjukvårdsrådgivningen en naturlig reaktion. Stress är en i grunden en naturlig reaktion som ger extra kraft och energi att klara av svårare situationer. Stressen gör att man kan anpassa sig och koncentrera sig på de uppgifter man vill utföra och klara sig med mindre sömn och mat en period. Människor och djur har alltid reagerat med stress för att få extra krafter. Det har varit en livsviktig funktion i farliga situationer. Om man däremot ofta reagerar med stark stress när det egentligen inte behövs, kan stress vara skadligt. För att kroppen och hjärnan ska fungera måste det finnas en balans mellan de krav som man själv eller någon annan ställer, och de resurser man har. Om man under en längre tid lever med höga krav som man inte har möjlighet att möta, kan stressen påverka hälsa, familj och arbete. Till sist har man inte reserver om man utsätts för ytterligare påfrestningar, som att till exempel någon närstående blir sjuk. Om man far illa av stress kan man till exempel få svårt att sova, svårt att koncentrera sig, dåligt minne, ångest eller ont i kroppen. Man kan känna sig trött och nedstämd eller få svårt att koppla av. Om man inte kan varva ner och komma i balans igen på egen hand, ska man söka hjälp så att inte besvären förvärras.

 
Bildtext: Stress kännetecknar vår livstil. Spänningar och huvudvärk kan leda till sjukskrivningar.

Även om de flesta som blir sjuka av stress blir friska igen, kan det ta lång tid för en del. Det är inte ovanligt att det tar flera år. Därför är det viktigt att ta tidiga stressignaler på allvar. Det är lättare att få tillbaka sin hälsa ju tidigare man söker hjälp. Livet och man själv förändras hela tiden och för att kunna hantera det behöver man ha tillräckligt med motståndskraft och resurser. Man kan öka sin motståndskraft genom att till exempel motionera, sova tillräckligt, äta nyttigt och regelbundet, och genom att försöka stärka sin självkänsla. För att kunna klara av stress behöver man ha tid för återhämtning. Man måste ha möjlighet att vila och sova tillräckligt, och man behöver tid för sig själv och sina egna intressen. Om man hela tiden bara är i sina ”måsten” får man väldigt lite tid för sig själv och hinner inte känna efter hur man egentligen mår. Att känna sig trygg och ha möjlighet att påverka sin livssituation gör det också lättare att klara av stressiga perioder.

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Hetaste jobben på arbetsmarknaden

fredag, 25 juli 2008 14:52 by Linda S
Metro listade tidigare i år de hetaste respektive kallaste yrkena på arbetsmarknaden i år. Hetast på arbetsmarknaden i Sverige korades VVS-montörer. Kontorister, däremot, är iskalla. För VVS-montörer och mekaniker är det enkelt att få jobb just nu. Efterfrågan på dessa yrkesmän är mycket stor enligt en rapport som presenterades av Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS i vår. De nya jobben kommer glädjande nog inom de flesta yrkesområden och antalet sysselsatta beräknas öka under året med drygt 90 000 personer. Dock är det inte lätt att få jobb inom andra yrken. Kontorister och barnskötare efterfrågas knappt alls. På Ams tror man detta beror på efterfrågan på arbetskraft kontra tillgången på arbetskraft, det finns alltså överskott av kontorister och barnskötare. Att efterfrågan på VVS montörer är så stor beror på att det saknas utbildade montörer. Att kontorister inte efterfrågas beror däremot mer på att det knappt finns några kontorssysslor längre, samtidigt som det finns ett överskott på kontorister. Andra heta yrken just nu är verktygsmaskinoperatörer, verkstadsmekaniker, förskollärare och läkare. Kallast just nu är kontorister, barnskötare, receptionister, försäljare och vårdbiträden.

Currently rated 5.0 by 1 people

 • Currently 5/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Bra sajt för dig i arbetslivet.

torsdag, 24 juli 2008 14:50 by Linda S

Expressen har tillsammans med utbildning.se tagit fram en portal där personer i arbetslivet kan vidareutbilda sig.

Här finns utbildningar inom flera olika yrken såsom IT-media, hotell och restaurang, juridik, marknadsföring, språk. Genom portalen kan du få fram utbildningar i hela landet som passar dig som redan är verksam i yrkeslivet. Vad sägs om en ledarskapsutbildning eller lära dig mer om en ny programvara?

Gå till http://expressen.utbildning.se/ och sök efter en utbildning som passar dig.

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Oförutsedda utgifter problem för studerande

torsdag, 24 juli 2008 14:39 by Linda S

CSN har kartlagt att det blir allt fler och fler vuxenstuderande som  inte klarar av sina utgifter. Det är främst svårigheter med att klara oförutsedda utgifter. Över hälften uppger att de inte skulle klara av en plötslig engångskostnad på 1 000 kronor. Var sjätte studerande upplever att de måste arbeta för att klara sig och bland dem som jobbar lägger majoriteten ner högst 40 timmar i månaden. Undersökningen visar också att nio av tio studerande ser positivt på framtiden och de allra flesta mår bra både fysiskt och psykiskt. I kartläggningen deltog 3 999 studerande.

Läs mer:
Vuxenstuderande klarar inte utgifter

Be the first to rate this post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5